W dniach 6 i 7 października uczniowie klas 1-3 naszej szkoły uczestniczyli w bardzo ciekawej wycieczce do gospodarstwa agroturystycznego w Kuźniczce Nowej, gdzie wzięli udział w warsztatach „Od ziarenka do bochenka” – czyli jak powstaje chleb?”.
Uczniowie wysłuchali jak gospodarz opowiadał o kolejnych etapach powstawania chleba, samodzielnie cepami młócili zboże, które następnie mielili w żarnach. Potem byli świadkami przygotowania ciasta chlebowego oraz wypieku chleba. Dzieci miały również okazję własnymi rękami przygotować podpłomyki.
Następnie poznali sposób wyrobu masła domowym sposobem. Gospodarz bardzo ciekawie opowiadał o tradycjach związanych z wypiekiem chleba, uczył krótkich rymowanek, zwracał uwagę na szacunek do chleba. Gdy chleb i podpłomyki były w piecu, dzieci skorzystały z niemałej atrakcji, którą okazał się indywidualny spacer na koniu oraz zobaczyli pokaz orania i bronowania przy użyciu tradycyjnych narzędzi rolniczych. Następnie odbyła się degustacja chleba oraz samodzielnie przygotowanych podpłomyków. Wycieczka bardzo się wszystkim podobała i na pewno będą ją miło wspominać.
Galeria z wycieczki dostępna jest tutaj: